Áder János enesei diákoknak tartott környezetvédelmi előadást a Kárpát-medencéről

Mint a volt köztársasági elnök elmondta, az előadás célja volt, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen következményekkel jár az, amit a vizekkel, erdőinkkel, a velünk élő állatokkal teszünk. A Kárpát-medence gyönyörű, vigyázzunk tehát arra a környezetre, amely körülvesz minket, hogy olyannak eredeti szépségében maradjon meg.

Szólt a gondokról, életvitelünk következményeiről és a célkitűzésekről is, illetve arról, hogy mit tehetünk földünkért? A tanulók nagy érdeklődéssel hallgatták a volt köztársasági elnök előadását, lelkesen jelentkezve válaszoltak a klímatotó kérdéseire. Áder János számtalan érdekesség megosztásával tette izgalmasság az előadást.

A hallgatóság megtudhatta, hogy használt mobiltelefonokból kinyert fémekből készítették a tokiói olimpián majd kiosztandó érmeket, hogy egy méh csupán 42 napig él, és élete során csak egy teáskanálnyi mézet gyűjt, így bizony nagyon kell vigyáznunk rájuk. Részletesen szóba került a környezetszennyezés, a hulladékhasznosítás, az üvegházhatás, a fosszilis energiák, a vízbázis fontossága, vagy éppen az, hogy milyen veszélyt jelent szervezetünkre a mikroműanyag. Áder János nagy tapsot kapott színes képekkel, videóval tarkított beszédére, majd az egy órás előadás után a tanulók kérdezhettek. Végezetül a csornai származású előadó Mesterházy József polgármestertől egy üveg bort és egy fotóalbumot kapott, amelyben képek elevenítették fel a korábbi látogatásokat.

- A gyermekek nagyon érdeklődők és tájékozottak voltak, a feltett kérdésekre 90 százalékban jól válaszoltak - összegzett a végén Áder János, aki azt is elmondta, hogy az ország klímacéljait az atomerőművek nélkül nem tudja elérni. Kifejtette, hogy hazánknak is vannak eredményei: százév alatt megdupláztunk erdőink területét, az elmúlt években a GDP úgy nőtt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent. Lapunk kérdésére hozzátette, hogy az emberiség története az alkalmazkodásról szólt, most a felmelegedés hatásait kell kivédenünk. Amit tudunk, tegyük meg, gondoljuk meg, hogy mit teszünk, mit veszünk. Példaként hozta fel hogy egy magyar ember egy év alatt 66 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe.

forrás: Kisalfold.hu

 

EREDETI CIKK MEGTEKINÉSE

„Határtalanul” kirándulás

A Bethlen Gábor Alap által támogatott „Határtalanul” kirándulás keretében 2023. május 24-25-26-án felvidéki kiránduláson vettek rész 7. osztályos diákjaink.

A kirándulás első napján, történelmi bányavárosaink közül Körmöcbánya és Selmecbánya nevezetességeivel ismerkedtünk meg. Körmöcbányán a múzeumban megismerkedhettünk a körmöci pénzverés több százezer történetével, Selmecbányán pedig megnéztük a méltán híres barokk kálváriát. Zólyom várában megsokszoroztuk Balassi Bálint emléktábláját, majd megnéztük a várban található kiállítást. A tartalmas és hosszú nap után fáradtan, de élményekkel gazdagon érkeztünk az észak-komáromi elektrotechnikai középiskola kollégiumába. Itt hamar ismeretséget és barátságot kötöttünk a kollégium magyar diákjaival.

Második napon Apponyba vezetett az első utunk. Egy kellemes túra után érkeztünk meg a falu határában magasodó hegyvonulaton található apponyi várhoz. A romok közül gyönyörű panoráma tárult elénk. A túra végeztével betértünk a faluban található Apponyi- kastélyba, ahol megnéztük a család páratlanul gazdag könyvgyűjteményét. Következő állomásunk a Zobor-hegy szikláján épített Darázsi Szent Mihály arkangyal templom volt. A délutánt és a napot nyitrai városnézéssel zártuk.

Utolsó napunkon komáromi városnézésre indultunk a Munka Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola diákjainak kíséretében. Nagyon jó volt, hogy korunkbeli diákok mutatták be nekünk a saját városukat, a saját látásmódjukon keresztül. A városnéző séta végére velük is összebarátkoztunk. Ebéd után hazafelé vettük az irányt, de útközben még megálltunk Bősön, Enese testvértelepülésén, és megnéztük a vízlépcsőt. Fáradtan, de élményekben, tapasztalatokban és baráti kapcsolatokban gazdagodva érkeztünk haza.

A fotókat ide kattintva nézheti meg.

 hatartalanul logo bga alap logo keszultMe

Beiratkozás a 2023/2024 tanévre

Tisztelt Szülők!

Szeretnénk tájékoztatást nyújtani Önöknek az elsős beiratkozással kapcsolatban.

 • Ideje: 04.20-2023.04.21. csütörtök, péntek.
 • A beiratkozásra előzetesen időpont egyeztetést kérünk, melyet az 562-023 telefonszámon tudnak megtenni 04.12. szerdától, 8-16 óra között.
 • 04.05-én, szerdán megnyílik a Kréta beiratkozási felülete (BÁI), melyen kérjük a szülőket, hogy előre töltsék fel a gyermek adatait. Ehhez lépésről lépésre a teendők:
  1. https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap
  2. A bejelentkezés ideiglenes regisztrációval, ügyfélkapus belépéssel illetve már meg lévő belépési adatokkal lehetséges.
  3. Belépés után a tanuló adatait kell megadni, illetve a választott intézmény nevét.
  4. Melléklet csatolása nem feltétel a sikeres beküldéshez, a nyilatkozatok leadása a beiratkozáskor mindenképpen szükséges.
  5. Beküldés, majd igen gombra kattintva kerül beküldésre a kérelem.
  6. Az online adatfeltöltést legkésőbb 2023.04.19. szerdáig szíveskedjenek elvégezni.
  7. Amennyiben a gyermeket nem a körzet szerinti iskolába íratják, kérjük, jelezzék intézményünk felé 2023.04.19. szerdáig, hogy melyik másik intézménybe adták be a jelentkezést.

A 6. és 7. pontban leírtakkal meggyorsítják a beiratkozási folyamatot, a személyes megjelenéskor már csak ellenőrizni kell az adatokat. Amennyiben segítségre van szükségük  hívják az 562-023 telefonszámot, szívesen segítünk.

Enese, 2023.03.29.

Versenyeredmények

A Barsi Ernő vármegyei népdaléneklési minősítő verseny győri területi versenyén szóló ének kategóriában Szűcs Viktória 3. osztályos tanuló bronz, míg Nagy Laura 4. osztályos tanuló ezüst minősítést szerzett. Gratulálunk a szép eredményhez!

Iskolánk két tanulója is részt vett a győri GYAC versenyzőjeként a Fedett pályás Országos Atlétikai Bajnokságon. U16-os ötpróba lány csapatban Bajnok Aliz 7. osztályos tanuló országos első helyezést ért el, míg U16-os ötpróba fiú csapatban Horváth Áron 8. a osztályos tanuló országos 3. helyezést szerzett.

Országos Történelmi Verseny 7-8. osztályos kategória Vármegyei döntő: 49 résztvevőből Farkasi István Barnabás 8/b osztály 9. hely Hancz Marcell 8/b osztály 11. hely Horváth Áron 8/a osztály 15. hely Lengyel Huba 8/a osztály 25. hely Mesterházy Botond 8/a osztály 26. hely
Gratulálunk a szép helyezésekhez!

Gratulálunk a kitűnő versenyeredményekhez!

202303 verseny 1 202303 verseny 2 202303 verseny 3 202303 verseny 4

Prózamondó Verseny

Nagy Máté, iskolánk 7. osztályos tanulója, a Soproni Német Nemzetiségű Általános Iskola Megyei Német Vers-és Prózamondó Versenyén I. helyezést ért el a 7.-8. osztályosok korcsoportjában.

Gratulálunk a szép eredményhez.

202302 nagy mate

A Felvidék és Aranykert felfedezése

A „Határtalanul” program keretében az Enesei Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói egy 3 napos felvidéki kulturális, történelmi és nemzetépítő kiránduláson vettek részt. 2022. június 8-tól június 10-éig tartó kirándulás folyamán jártunk Pozsonyban, Dévény várában, a pozsonyborosgyánkői romvárhoz túráztunk, megnéztük Nagyszombat és Nyitra nevezetességeit.

Pozsonyban megnéztük a várat, a koronázó templomot, a rendi országgyűléseknek helyet adó történelmi épületeket, valamint megkoszorúztuk a Medikus kertben álló pozsonyi Petőfi Sándor szobrot. Túráztunk a Pozsony felett emelkedő Kis-Kárpátokban, ahol megnéztük a romos állapotában is tekintélyt parancsoló Pozsonyborostyánkő várát, a törökverő Pálffy család egykori fészkét. Szállásunk a csallóközi Bős városában volt.

Nagyszombatban a város történelmi belvárosát. Nyitrán a várat jártuk be, majd megtekintettük a város mellett a zobordarázsi Árpád-kori templomot. Bősön látogatást tettünk a helyi Amade László Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában. Itt megismerkedtünk a korunkbeli diákokkal, akikkel közös focimeccset is rögtönöztünk. Meglátogattuk Csallóköz fővárosát Dunaszerdahelyt is, majd hazafelé még megálltunk a bősi vízerőműnél. Tartalmas és élményekben gazdag 3 napot töltöttünk el a Felvidéken.

2022 felvidek 01 2022 felvidek 02 2022 felvidek 03 2022 felvidek 04 2022 felvidek 05 2022 felvidek 06 2022 felvidek 07 2022 felvidek 08 2022 felvidek 09 2022 felvidek 10 2022 felvidek 11 2022 felvidek 12

hatartalanul logobga alap

Papírgyűjtés

Papírgyűjtés az Enesei Általános Iskola szervezésében.

2022. szeptember 26-án,
hétfőn 12-17 óráig
sportpályán.

A bevételből iskolai közösségi célokat valósítunk meg.

Az iskola diákönkormányzata versenyt hirdet az osztályok között. Osztályonként külön mérjük a gyűjtött papírt mennyiségét.

DÍJAZÁS:

 • Szabadnap, a legtöbb papírt gyűjtő osztálynak.
 • Az osztályok által gyűjtött papír értékének 10%-át minden osztály saját közösségi célra fordíthatja.